úterý 11. června 2013

Ještě než se pustíme do samotného telefonu…

Microsoft účet a Windows Phone Store

Po vybalení telefonu z krabice, následném zapnutí a proklikání se v základním nastavení telefonu na Vás vyskočí obrazovka s Microsoft účtem. Pro ty, kdo používají operační systém Windows 8 tento účet nebude pravděpodobně žádnou novinkou, ale řada z nás je podezíravá a řekne si, co že to ten Microsoft zase po nás chce?

Pro uživatele, kteří se již registrovali na klasickém Windows 8 se nic nemění a přihlásí se pod stejným účtem i na mobilu. Ti kdo jej ještě nemají, tak pokud chtějí telefon využívat jako „chytrý“ tak si ho budou muset také založit.

Po zaregistrování se pod tímto účtem na webových stránkách Microsoftu skrývá především Outlook, Kalendář, Lidé, SkyDrive (to vše v novém prostředí Moder UI, též nazývané Metro) a řada dalších možností. Chtěl bych zmínit, pokud zrovna využíváte Gmail, tak to není žádným problémem, telefon bude stahovat emailu právě z něj a takového Outlooku si ani nemusíte všímat. Osobně tento emailový klient ani kalendář nevyužívám, ale položky Lidé a SkyDrive už jsou zajímavější. Smyslem účtu v tomto případě je především rychlá synchronizace mezi telefonem a počítačem.


Outlook – mile mě překvapila možnost seskupit kontakty Facebooku, Gmailu a Skypu. Přes první dva zmíněné klienty si také můžete chatovat a nastavit stav viditelnosti. Bohužel u Skypu se mi tato možnost nepodařila nastavit a patrně ji Outlook zatím postrádá.

Outlook s možností chatování
Kalendář – nabízí možnost propojení s Facebookem, jsou zde znázorněny narozeniny Vašich přátel a jako bonus je na pěti následujících dnech ikonka s předpovědí počasí. Náhledy jsou klasicky měsíční, týdenní, denní, agenda a možnost sepsání úkolů.

Lidé – jedná se o aplikaci, která slouží ke správě kontaktů. Aplikace seskupí informace z Gmailu, Facebooku, Skypu a dalších účtů, které si nastavíte, do jedné položky. Kontakty tak jsou seřazeny přehledně a tomuto řešení nemám co vytknout. Všechny Lumie navíc obsahují aplikaci Přenos mých dat, kde si pomocí bluetooth přenesete kontakty uložené ve starém telefonu do nového, včetně multimédií. Jestliže se navíc názvy kontaktů shodují jak ve Facebooku i telefonu, tak se automaticky spojí v jeden kontakt. Kontakty lze spojovat i ručně a to jak v telefonu nebo komfortněji na počítači a díky synchronizaci se změny projeví i v Lumii.

Skydrive – k dispozici máte 7GB volného prostoru, přednastavený jsou čtyři základní složky a další samozřejmě můžete vytvořit sami. V telefonu v aplikaci fotky si můžete nastavit automatické zálohování fotografií i videí, přičemž je zde i možnost, že multimédia budou nahrávány pouze přes wifi, aby nezatěžovala datový FUP limit.

Čeho jsem si však všimnul, že v telefonní aplikaci Lidé se nezobrazují kontakty Skypu. Pravděpodobně to bude tím, že Skype není do systému plně integrován na rozdíl od Facebooku. Třeba se někdy dočkáme s další aktualizací. Nakonec všechny tyto webové aplikace si můžete samozřejmě vyzkoušet, i když nemáte telefon.

A co když nechci Microsoft účet?
Pakliže byste si účet nezaložili, nebude Vám umožněno stahování aplikací z Windows Phone Store a řada webových funkcionalit na které se teď pokusím zaměřit.
Na Windows Phone Storu je nyní něco kolem 140 000 aplikací. Nebudu teď soudit, jestli je to příliš málo, ale androidí telefon jsem nikdy neměl a tak mi žádná aplikace na kterou bych byl zvyklý nechybí. Pro mě osobně kdyby však byla nějaká povedenější aplikace pro Jízdní řády a Geocaching zdarma, tak bych se nezlobil.

Windows Phone Store
V kolonce Můj telefon je obsažen základní přehled o telefonu, včetně telefonního čísla, rychlého přístupu do SkyDrive, XBOX, Office či Hotmailu (Outlook).

Praktické výhody se však skrývají pod názvem Najít můj telefon, kde pokud máte zapnuto GPS, tak se Vám zobrazí aktuální poloha telefonu na mapě například v případě jeho ztráty. A s trochou štěstí a výdrže baterie ho můžete nalézt. Můžete zde i Prozvánět telefon na dálku, ale pozor ať Vám to neutrhne uši, dále jej Zamknout a nebo Vymazat z telefonu všechna data

Najít můj telefon
Poslední možností, kterou bych zde chtěl zmínit je instalace aplikací přes web. Ta je snadná a intuitivní, přičemž nainstalované aplikace se přehledně řadí do složky Historie nákupů, v které je také možnost případné přeinstalace.

Malou výhradu mám jen v rychlosti samotného Windows Phone Storu, kde načítání stránek trvá trochu déle, problém však může být i na mé straně a také, že po pár dnech mi přestal obchod, pro mě z neznámých důvodů, fungovat na prohlížeči Chrome. Pokud chci tedy nakupovat, brouzdám přes Internet Explorer. Navíc mi není příliš jasné proč je obchod - Store rozdělen na jednotlivé země, což má ten následek, že některé aplikace nejdou nainstalovat z důvodu regionu v kterém se nacházím.

Žádné komentáře:

Okomentovat