čtvrtek 22. srpna 2013

Aplikace pro Geocaching: maaloo Geocaching, Geocaching Live a Geocaching Plus

Pokud jste zrovna hráčem této dobrodružné a populární hry nebo se do ní chystáte teprve pustit, díky svému například novému telefonu, tak zbystřete. Ve zkratce zde popíšu, pár programů, které se mi zdají nejpovedenější a nejpoužitelnější.

Mou první aplikací, na kterou jsem narazil, se jmenovala maaloo geocaching. Po spuštění se přihlásíte pod svým „kačerovským“ jménem, založeným na oficiálních stránkách www.geocaching.com. Založení účtu je i podmínkou této hry. Bez tohoto jména byste se nemohli zapsat do takzvaného logbooku (zápisníku), při nalezení kešky (pokladu).

maaloo Geocaching



Maaloo geocaching obsahuje líbivé a po chvilce cviku i přehledné prostředí. Na hlavní obrazovce si můžete zvolit, jestli při navigaci ke schované kešce Vám vystačí pouze kompas nebo si cestu zpříjemníte pomocí mapových podkladů, přičemž si můžete vybrat mezi různými typy map. Těch je momentálně 13 a navíc si svou mapu můžete uživatelsky definovat. Data jsou stahována z oficiálních stránek a malý háček je v tom, že pokud si nepořídíte prémiový účet, tak denně lze stáhnout úplná data pouze z třech kešek, přičemž zobrazovány jsou pouze kešky tradiční. Tím přicházíme o dost zábavy, které by nám poskytly kešky multi, ty nás navádí k cílovému pokladu přes rozličná místa.


Další užitečnou funkcí je stažení offline map, avšak internet v mobilu ani tady není k zahození, hodit se bude především při přibližování u cílové stanice, kdy už  se mapa nezobrazuje dostatečně detailně. Líbí se mi využití elektronického kompasu, který se natáčí spolu s vámi a přímo na mapě ukazuje cestu kudy se vydat. Aplikaci samotné se nedá nic zásadního vytknout, možná jen její cena, protože obdobná oficiální aplikace přímo ze stránek geocachingu.com je zdarma a nedá se říct, že by nebyla povedená.

Geocaching Live


Tou zmiňovanou aplikací je Geocaching Live, jejíž předností je také česká lokalizace a příjemné uživatelské prostředí. Z velké části by se dal použít i popis, který jsem napsal u předešlé aplikace o pár řádků výš, co mi ale nevyhovuje, a minulé řešení bylo elegantnější, je využití elektronického kompasu. Ten samozřejmě funguje bez problému, jen se zde hůře orientuje v neznámém prostředí, protože tečka ukazující mou aktuální polohu mi zároveň neukáže jakým směrem se dívám. Další věcí proč bych upřednostnil maaloo je, že mezi mnou a hledanou keškou se při navigování nezobrazí spojnice propojující oba body. Díky těmto dvěma detailům se mi hledání zdá více nepřehledné, ale uznávám, že hodně záleží na zvyku.

Geocaching Plus


To nejlepší z mého pohledu jsem si nechal nakonec. Aplikace Geocaching Plus se více než líbivostí vyznačuje svou funkčností a razí heslo, že v jednoduchosti je síla. Nemáme zde tak široké možnosti nastavení jako v předchozích programech. Mapy jsou jen dvojího náhledu, mě osobně bohatě postačuje. Navíc kešky jsou pravděpodobně stahovány i z jiných serverů a tak i bez založení placeného prémiového účtu se zde zobrazují všechny typy kešek, včetně multi. Pokud si nalezené kešky přidáme do oblíbených, tak se všechny informace o nich ukládají do paměti a k hledání není potřeba internetu a to ani v případě přibližování, kdy se mapa stále vykresluje. Aplikace stejně jako předešlé podporuje tvorbu waypointů se zadáváním třech různých typů souřadnic. Zatím jsem nenarazil na žádný neduh a stejně jako Geocaching Live je nabízena ke stáhnutí zdarma.


Z Windows Phone Store ke stažení: maaloo GeocachingGeocaching LiveGeocaching Plus

Žádné komentáře:

Okomentovat