neděle 1. září 2013

Slunce v kapse

Pokud Vás již omrzel stále stejný obrázek na zamykací obrazovce, toužíte po nějaké změně a přijde Vám vesmír nebo spíše Slunce zajímavé, mám zde jeden tip.

The Sun Live


Aplikace zobrazuje sluneční aktivitu v reálném čase a to díky družici, která vytváří snímky 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. Vy si jen vyberete jednu ze tří slunečních sfér, která se Vám zamlouvá nejvíce a tu si nastavíte na zamykací obrazovku. Využít však můžete i aktivní dlaždici, která se bude měnit v průběhu dne.


Fotosféra

Viditelný povrch Slunce, která se pozoruje jako sluneční kotouč viditelný ze Země. Při pozorování se jeví střed Slunce jasnější, než okraje, což je dáno tím, že se na okrajích Slunce pozorují chladnější oblasti fotosféry. Typickým jevem ve fotosféře je přítomnost granulí, které jsou různá zrna s průměrem od 200 do 1800 km. Jedná se o výstupné konvekční proudy ze svrchních oblastí Slunce, které mají přibližně o 200 °C vyšší teplotu než okolní fotosféra.

Chromosféra

Chromosféra je vcelku tenká a řídká vrstva nad fotosférou, která má jasně červené zbarvení. Její teplota stoupá směrem od Slunce a dosahuje až 300 000 K, ale její hodnota není všude stejná. Objevují se v ní chromosférické erupce. Je to vrstva silně ionizovaného plynu, která se rozkládá od 12 000 do 15 000 km. Jedná se o spodní část sluneční atmosféry, která je během zatmění Slunce viditelná jako načervenalý světelný úkaz.

Koróna

Koróna nemá vnější hranici a zasahuje hluboko do sluneční soustavy, ale někdy je udáváno, že končí ve vzdálenosti 1 až 2 000 000 km. Teplota v koróně o tří řády přesahuje teplotu na povrchu Slunce, pohybuje se mezi 1 000 000 K až 6 000 000 K. pozorovatelná je pouze při zatměních Slunce nebo pomocí koronografu. Také v koróně se vyskytují erupce a protuberance.


Za objasnění děkuji Wikipedii :)

Z Windows Phone Store ke stažení: The Sun Live.


Žádné komentáře:

Okomentovat